Vrijblijvend gesprek? Bel 06 127 97 369

Driedaagse Bijscholing ACT (Acceptance and Commitment Therapy) voor Therapeuten

Data eerste groep: 19 maart, 2 april en 16 april 2025

Tijd: 10:00 - 17:00 uur

Locatie: Den Haag

Kosten: € 995,00 inclusief lunch, koffie, thee en water

Accreditatie: NBVH (Nederlandse Beroepsvereniging Voor Hypnotherapeuten)

 

Omschrijving:

Acceptance and Commitment Therapy (ACT, uitgesproken als 'EKT') is een vorm van gedragstherapie die gericht is op het vergroten van psychologische flexibiliteit. In plaats van zich te richten op het elimineren van onaangename gevoelens en gedachten, helpt ACT cliënten om deze ervaringen te accepteren, zodat ze ruimte krijgen om zich te richten op wat echt belangrijk voor hen is. Het uitgangspunt is dat het vermijden van negatieve emoties vaak leidt tot meer lijden, en dat het leren accepteren van wat er is een krachtige manier kan zijn om ermee om te gaan.

ACT combineert elementen van mindfulness en gedragsverandering en werkt met zes kernprocessen, die gezamenlijk het 'hexaflex'-model vormen: acceptatie, defusie (afstand nemen van gedachten), het zelf als context (flexibel omgaan met het zelf), contact met het hier-en-nu, waarden, en toegewijde actie. Samen helpen deze processen cliënten om hun innerlijke ervaringen op een nieuwe manier te benaderen en hun energie te richten op het nastreven van waardevolle doelen.

Ben je als therapeut op zoek naar een effectieve, ervaringsgerichte manier om je cliënten te helpen omgaan met stress, angst en andere uitdagingen? Wil je leren hoe je jouw cliënten kunt ondersteunen bij het ontdekken van hun eigen waarden en het nemen van toegewijde stappen richting een betekenisvol leven? Dan is deze driedaagse bijscholing in Acceptance and Commitment Therapy (ACT) iets voor jou!

 

Wat kun je verwachten?

Tijdens deze intensieve en praktijkgerichte driedaagse training duiken we in de wereld van ACT. Je maakt kennis met de zes kernprocessen van de ACT-hexaflex en leert hoe je deze kunt toepassen om cliënten te helpen loskomen van belemmerende gedachten en emoties. In plaats van te focussen op het vermijden van ongemak, richt ACT zich op acceptatie en het vinden van nieuwe mogelijkheden om te handelen. Het ruimte maken in het hoofd van de cliënt.

De focus ligt op een stukje theorie, maar richt zich vooral op praktische oefeningen en toepassingen die therapeuten kunnen inzetten in hun dagelijkse praktijk. ACT is een ervaringsgerichte therapievorm; het leren gaat dan ook vooral door te doen en samen te ontdekken wat werkt.

ACT leer je niet in 3 dagen. Het is oefenen en nog eens oefenen, lezen, delen en ontwikkelen. Deze 3-daagse is mede bedoeld om de deelnemer enthousiast te maken over ACT.

 

Onderwerpen van de 3-daagse:

 

  1. Achtergrond en Basisprincipes van ACT
  • Begrijpen van de oorsprong en ontwikkeling van ACT binnen de context van de derde generatie gedragstherapieën.
  • Kennismaken met de theoretische basis.
  • Verschillen en overeenkomsten tussen ACT en andere therapievormen.
  1. De Hexaflex: Kernprocessen van ACT
  • Acceptatie: Leren hoe cliënten kunnen worden ondersteund om ruimte te maken voor ongewenste gedachten, gevoelens en ervaringen, zonder erdoor verstrikt te raken.
  • Cognitieve Defusie: Oefenen met technieken om afstand te creëren van gedachten en deze te observeren zonder ze letterlijk te nemen.
  • Het Zelf als Context: Begrip ontwikkelen van 'het observerende zelf' en hoe dit kan worden ingezet om cliënten te helpen los te komen van beperkende zelfbeelden.
  • Contact met het Hier-en-Nu: Verdiepen van mindfulness-oefeningen om cliënten te helpen aanwezig te zijn in het huidige moment, met een open en nieuwsgierige houding.
  • Waarden: Helpen cliënten om te identificeren wat zij belangrijk vinden in het leven, en hoe zij deze waarden als kompas kunnen gebruiken.
  • Toegewijde Actie: Technieken ontwikkelen om cliënten te ondersteunen bij het zetten van concrete stappen in de richting van hun waarden, zelfs wanneer ze geconfronteerd worden met obstakels.
  1. Praktische Toepassing van ACT in de Therapiepraktijk
  • Integreren van ACT-oefeningen en -metaforen in therapeutische sessies.
  • Inzicht krijgen in hoe ACT flexibel kan worden toegepast als aanvulling op andere therapievormen.
  • Ontwikkelen van vaardigheden om cliënten te begeleiden bij het oefenen van ACT-principes in hun dagelijks leven.

 

Waarom deelnemen?

Deze bijscholing is bedoeld voor therapeuten, coaches en andere hulpverleners die hun kennis en vaardigheden willen uitbreiden met ACT. Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt met ACT, deze training helpt je om je kennis te verdiepen en zelfverzekerder te worden in het toepassen van deze krachtige therapievorm. Het is in mijn optiek een verrijking op de andere therapievormen. ACT biedt een verfrissende, innovatieve kijk op therapie en helpt cliënten om te leven naar hun eigen waarden, ongeacht de obstakels die ze tegenkomen.

Wil jij je vaardigheden als therapeut verder ontwikkelen? Schrijf je dan nu in voor deze driedaagse bijscholing en ervaar zelf de kracht van ACT

 

Over de Trainer:

De bijscholing wordt gegeven door Peter Gossen, een ervaren integratief psychotherapeut, coach en trainer met een uitgebreide achtergrond in ontwikkelingsgerichte en systeemgerichte therapieën. Peter heeft meer dan 20 jaar ervaring in het begeleiden van individuen en teams bij complexe vraagstukken rond hechting, trauma en systeemdynamieken. Peter is eigenaar bestuurder van Gossen & Janzweerd opleidingen en directeur/ eigenaar van MFC in Den Haag. Zijn persoonlijke aanpak is gericht op transparantie, diepe betrokkenheid, en het zichtbaar maken van onderstromen binnen therapeutische processen.